Vrijdag jl. is door ons, Jonkheid Sancta Brigida Noorbeek, Jonkheid Banholt en Jonkheid Sint Aloysius Mheer, een brief ontvangen van Staatsbosbeheer, waarin ons wordt medegedeeld dat het per direct niet meer toegestaan is om dennen te kappen voor onze eeuwenoude tradities. In de brief die wij als jonkheden hebben ontvangen wordt gesproken over het โ€˜nalaten van verantwoordingโ€™, โ€˜niet nakomen van gemaakte afsprakenโ€™, โ€˜flinke schade voor de natuurโ€™ en het โ€˜kappen van een andere boomsoort op een willekeurige, niet goedgekeurde locatieโ€™. Vandaag werd er reeds een bericht op de Limburger gepubliceerd waarin onze verbazing over dit bericht wordt uitgesproken.
Wij als jonkheden van Noorbeek, Banholt en Mheer zijn zeer verbaasd over dit bericht. Er is bij onze jonkheden in de afgelopen jaren geen terugkoppeling geweest met betrekking tot de omstandigheden die hierboven genoemd worden. Bovendien worden de dennen die gekapt worden altijd door Staatsbosbeheer goedgekeurd. Het is daarnaast omwille van veiligheidsmaatregelen van Staatsbosbeheer dat we de afgelopen jaren zelfs veel meer zijn gaan letten op onder andere veiligheid in het bos. Denk hierbij aan o.a. het inzetten van professionals. Naar ons idee worden hier alle โ€œtraditiesโ€ omtrent het halen van een den over een kam geschoren. Het woord tradities staat hier dan ook bewust tussen aanhalingstekens, omdat wij hiermee verwijzen naar andere gebeurtenissen elders waar de veiligheid in het gedrang kwam wegens het niet naleven van afspraken.
Middels dit statement willen wij geen andere dorpen beschuldigen dat zij de oorzaak zijn van dit besluit, maar willen wij wel Staatsbosbeheer dringend verzoeken om niet alle jonkheden over een kam te scheren en de fouten die door de een gemaakt worden niet toe te rekenen aan de ander.
Staatsbosbeheer, wij gaan graag met jullie in gesprek!
Jonkheid Sancta Brigida Noorbeek
Jonkheid Banholt
Jonkheid St. Aloysius Mheer