Geschiedenis van het dorp
Het dorp Banholt (Banneth, te Bannet) is gelegen aan de verbindingsweg van Mheer over Reijmerstok naar Gulpen, bij het trefpunt van de naar het noorden lopende Dalestraat.
Het merendeel van de bebouwing van Banholt was in eerste instantie gelegen aan de Dalestraat en in het verlengde daarvan in zuidoostelijke richting (richting gehucht Terhorst). Pas in de 18e eeuw is ook de bebouwing langs de Mheerderweg tot ontwikkeling gekomen.
Het centrum van het dorp is nog steeds het driehoekig plein (den Schapendries/de Pley) aan het einde van de Dalestraat. In 1874 werd hier begonnen met de bouw van een eigen kerk.
Opmerkelijk is de grote breedte van de Dalestraat en ook van wegen als Bredeweg en het Loverixplein. Oorspronkelijk liepen deze onverharde, brede wegen langs de huizen.
Wat waren de gevolgen?
Banholt bleef tot 1881 van officiële geestelijke bediening verstoken. Men maakte toen gebruik van de diensten van een geestelijke uit de oud-katholieke kerk ter vervanging van de door de bisschop van Roermond aangestelde priester.
In 1881 werd de kwestie door de inzet van de geestelijke uit Banholt bijgelegd en werd Banholt een zelfstandig rectoraat onder de parochie Mheer. In 1922 werd de karakteristieke bakstenen toren voor het kerkje geplaatst.
Het dorpje
Banholt is een hechte gemeenschap met vele verenigingen. De natuurgetrouwe nabootsing van de Lourdesgrot naast de parochiekerk en de parochiekerk van de H. Gerlachus met haar unieke wandschilderingen zijn een bezoekje vast en zeker waard.
Wie zich op het kleine pleintje voor de kerk bevindt, waant zich enkele eeuwen terug in de tijd. Hier heeft men een prachtige doorkijk naar de oude kern van dit dorp die niet of nauwelijks verstoord wordt door nieuwe moderne gebouwen.
Een dorpje om lief te hebben; een dorp dat zich uitstekend leent als beginpunt van een ontdekkingstocht door het Heuvelland.