Op zaterdag 27 mei hebben wij als jonkheid de nieuwe Sint Gerlachusden gehaald. Om 6.00 werd begonnen met het leegscheppen van het gat en het neerlaten van de 142ste Sint Gerlachusden. Omstreeks 7.00 uur werd de oude den neergelaten. Nadat alles geladen en opgeruimd was, werd het bestuur getrakteerd op spek & ei bij pastoor Tervoort.

Rond 8.00 uur is de kapploeg onder leiding van onze secretaris/penningmeester Luc Hendriks naar het Veursbos in Remersdaal vertrokken om de 143ste den te kappen. Zoals vele weten de nieuwe kapplaats dus ook een nieuwe uitdaging. Hier begon het kapwerk waarbij kapelaan Horstman, na het zegenen van de nieuwe den, als eerste de bijl in de handen nam. De nieuwe kapplaats werd direct als goed bevonden door de natuurgoden nadat de eerste den, met een lengte van 31 meter, direct succesvol gekapt en naar de laadplaats getransporteerd werd.

Alle paarden werden in gereedheid gebracht om ingespannen te worden en met een temperatuur van circa 25 graden was het een mooie, maar hete dag. Het inspannen verliep voorspoedig en rond de klok van 10.30 werd het startsein gegeven door kapitein Glenn Lardino. De Banholter stoet telde dit jaar 28 paarden. Waarvan er 2 paarden vroegtijdig de stoet moesten verlaten wegens kwetsuren.

Tijdens de terugweg werden we door Taverne Haciënda getrakteerd op een klein natje waar er veel Banholtenaren onder het genot van een drankje de stoet zag vertrekken naar de nieuwe stopplaats Cafè Offermans (beter bekend als de Marie). Vervolgens stopten we bij D’r Tinus in Noorbeek, Taverne de Smidse en Café Quanten in Mheer. Rond de klok van 18:45 uur werden er kamers geschoten door het schietduo om te laten weten dat de stoet er aan kwam. Bij aankomst in het dorp werd er luid en duidelijk ‘erme voes’ gezongen.

Op signaal van de kapitein werd de den (gevuld met kinderen) naar de kerk gebracht waar de getrouwde mannen het werk van de Jonkheid overnamen. Hierbij is er een vertraging opgelopen door het hermonteren van de Nederlandse vlag. Rond de klok van 12 uur stond de den recht en kon het feest beginnen.

Wij kijken terug op een mooie en warme Pinksterzaterdag die voorspoedig is gelopen. We willen iedereen bedanken voor deze geweldige dag en kijken uit naar het halen van de 144ste Sint Gerlachusden!