Op zaterdag 26 september hebben wij als jonkheid alsnog de mogelijk gehad om de nieuwe Sint Gerlachusden te halen. Om 6.00 werd begonnen met het leegscheppen van het gat en het neerlaten van de 139ste Sint Gerlachusden. Omstreeks 7.00 uur werd de oude den neergelaten. Nadat alles geladen en opgeruimd was, werd het bestuur getrakteerd op spek & ei bij pastoor Tervoort. Ook voor meneer pastoor was dit een speciale dag, aangezien het zijn eerste den halen was.

Rond 8.00 uur is de kapploeg onder leiding van onze secretaris/penningmeester Luc Hendriks naar het Bovenste bos is in Epen vertrokken om de 140ste den te kappen. Hier begon het kapwerk waarbij pastoor Tervoort, na het zegenen van de nieuwe den, als eerste de bijl in de handen nam. Nadat de eerste den verkeerd was gevallen heeft de kapploeg de tweede den, met een lengte van 28 meter, succesvol gekapt en naar de laadplaats weten te transporteren.

Alle paarden werden in gereedheid gebracht om ingespannen te worden en met een temperatuur van circa 14 graden was het aangenaam. Het inspannen verliep voorspoedig en rond de klok van 10.30 werd het startsein gegeven door kapitein Bart Bendermacher. De Banholter stoet telde dit jaar 23 paarden. Vanwege de Corona maatregelen werd de den met een verreiker van de firma Van den Houdt op de kar geladen. Na het laden werden de paarden weer ingespannen en kon het startsein worden gegeven.

Tijdens de terugweg werd er gestopt bij Uitspanning samen in Slenaken (beter bekend als d’r Krans), D’r Tinus in Noorbeek en Café Quanten in Mheer. Rond de klok van 6 uur werden er kamers geschoten door het schietduo om te laten weten dat de stoet er aan kwam. Bij aankomst in het dorp hiel iedereen zich ondanks de drukte goed aan de maatregelen zoals de 1,5 meter afstand.

Op signaal van de kapitein werd de den naar de kerk gebracht en kon het hijswerk beginnen. De jonkheden van Mheer en Noorbeek hielpen met de terrassen, waar de bezoekers konden zitten. I.v.m. de maatregelen werd de den met een kraan van de firma Hoedemakers en de hulp van enkele getrouwde mannen werd de den rechtgezet. Rond de klok van 8 uur stond de den recht en om 10 uur was de straat weer vrij van terras en publiek.

Ondanks alle maatregelen en beperkingen zijn we er trots op dat we de 140e den toch in 2020 hebben kunnen halen.